HER ŞEY FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) 25. yılını kutluyor. 1995 yılında, Suna Kıraç’ın öncülüğünde, bir grup sanayici, yönetici ve akademisyen tarafından kurulan vakıf, ilköğretim çağındaki çocuklara, en temel alanlarda ücretsiz eğitim desteği sağlıyor. Vakıf, bütün eğitime destek çalışmalarını, kendi kurduğu etkinlik noktalarında gerçekleştiriyor. 71 noktada, eğitim parkları, öğrenim birimleri ve Ateşböcekleri’nde, her yıl onbinlerce çocukla buluşuluyor. Vakfın kuruluşundan bu yana ulaşılan çocuk sayısı üç milyon. Vakıf Genel Müdürü Sait Tosyalı’yla vakfın kuruluş nedeni, etkinliklere katılan çocuklar ve gelecek planları üzerine konuştuk.
İHTİYAÇ SÜRÜYOR
- Vakıf hangi ihtiyaçlar nedeniyle kuruldu?
Bu sene 25. yılımızı kutluyoruz. 1995 yılında onursal başkanımız Suna Kıraç ve beraberindekilerle yola çıkıldığında Türkiye’nin en önemli eksiğinin nitelikli işgücü olduğu düşünülmüş, böyle bir ihtiyaç tespit edilmiş. Ve kaynaklar bir araya getirilerek Türkiye’nin bütün bölgelerinde fırsat eşitliği sağlayacak şekilde 6-14 yaş grubunda ilköğretim çağındaki çocuklara nitelikli eğitim desteği vermek üzere vakfımız kurulmuş. O ihtiyaç hâlâ devam ediyor. Her sene bir milyondan fazla çocuk ilköğretime başlıyor.
- Vakıf nerelerde faaliyet gösteriyor? Hangi çocuklar etkinliklerden yararlanıyor?
Edirne’den Hakkâri’ye 71 noktadayız. 3 milyon çocuğa ulaşmışız. Türkiye’nin 31 ilindeyiz. Bunlardan 48’i sabit noktalar, 24’ü ise mobil öğrenim birimleri yani Ateşböceklerimiz. Geçen yıl yaklaşık 192 bin çocuğumuz etkinliklerimizden yararlanmış. Bu yıl 200 bin çocuk geliyor. Yaklaşık 60 bini uzun süreli programlara gelen çocuklar.Diğerleri kısa süreli programlara katılıyor.
Türkiye’nin sosyo ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerdeyiz. Misyonumuz bu, fırsat eşitliği için çalışıyoruz. PISA 2018 sonuçları 1995’deki ihtiyacın devam ettiğinin bir göstergesi. Uzmanların analizlerine göre sosyo ekonomik olarak da bölgesel olarak da kırılımlar var. Sosyo ekonomik en alt ve üst yüzde 25 arasında 2-3 yıl farklılık var. Doğu ve batıdaki çocuklar arasındaki fark 2-3 yıla yaklaşıyor. Bu çabaların buna yanıt vereceği umuduyla çalışıyoruz.
ETKİ ÖLÇÜMÜ
- Etkinlikler ve programlar yenileniyor mu? Vakıf kurulduğundan bu yana uygulananlar var mı?
Programları sürekli gözden geçiriyoruz. Sürekli geri bildirim alma kültürü var. Etki ölçümü yapılıyor. Matematik, fen, okuma ve sanat programlarına iki yeni program eklendi. Google’ın desteği ile başlatılan Algo Dijital adlı kodlama programında 170 bin çocuk bire bir eğitim aldı. 5 bin gönüllü öğrendi ve çocuklara öğretti. Kodlama,bilişim olarak genişleyerek devam edecek. 2 bin çocuk 34 etkinlik noktasında İngilizce eğitimi alıyor. 200 gönüllü eğitim veriyor, her gönüllüye 7-8 çocuk düşüyor.
- 2020’de neler yapılacak? ?
Algo Dijital yeni versiyonuyla ve mobil uygulamayla devam edecek. İngilizce dil eğitimi yaygınlaşacak. Öğücü ailesinin desteğiyle Çorlu’da mayısta öğrenim birimi açılacak. Tasarım ve Beceri atölyelerinin açılmasına devam edilecek. Halen 14 atölye faal. 2020’de Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Çorlu, Erzincan ve Kurtalan’da 6 atölye daha açılacak.
- Gelir kaynağınız neler?
En küçük SMS bile çocuklarımızın nitelikli eğitime kavuşmasında çok değerli. Bir öğrencinin yıllık maliyeti 150 lira. Daha çok bağış gelirse daha çok çocuk nitelik, eğitime ulaşır. Bireysel, kurumsal bağışlar var. Yurtiçi ve yurtdışı fonlar var. Miras bağışları var.
TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARA ÖZEL
TEGV, Hollanda Başkonsolosluğu’nun finansal desteği ile Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki Koyunluca köyünde mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik özel bir proje gerçekleştirecek. Proje ile çocuklara temel okuma-yazma, temel sayı, ve yaşam becerileri alanında eğitim desteği sağlanması amaçlanıyor.
Tarım işçisi ailelerin, Nisan ayında göçe başlaması ve Kasım ayına kadar dönmemesi nedeniyle okullarından ayrı kalan çocukların bu süreyi telafi etmeleri için hızlandırılmış ve oyun temelli birbirinin devamı niteliğinde iki seviyede 36’şar saatlik yoğun bir program geliştirildi. TEGVAteşböceği Gezici Öğrenim Birimi Nisan ayında Koyunluca’ya gidecek ve çocuklara eğitim verilmesine başlanacak.
SAYILARLA TEGV
- 3 milyon çocuğun eğitimine, 90 binden fazla gönüllü ve 800 bin bağışçı ile destek verildi.
- 71 etkinlik noktası var. Bunlardan 9’u eğitim parkı, 24’ü Ateşböceği adı verilen mobil etkinlik noktası ve 38’i öğrenim birimi.
- TEGV çocukları altı ana alanda etkinliklere katılıyor: Fen, matematik, sanat, okuma, bilişim ve İngilizce.
- Yılda yaklaşık 200 bine yakın çocuk, 9 bin gönüllünün desteğiyle etkinliklere katılıyor.
- 2019 yılında çocuklar 4 milyon saat etkinlik yaptı.