İzmir'de korkutan deprem tablosu: Er ya da geç yaşanacak

İMO İzmir Şubesi'nin açıklamasında hangi yapıların güvenli olduğuna da yer verildi. Buna göre yapıldığı dönemin deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan, konusunda uzman inşaat mühendisleri tarafından projelendirilen, yapım işi, projesine uygun olarak şantiye mühendisinin gözetiminde yapı denetimli olarak yapılan, projesinde tasarlandığı gibi, uygun yapı malzemeleri kullanılan, projesinde tasarlandığı kullanım amacına uygun olarak kullanılan (konut, işyeri, okul v.s), proje dışında imalatların yapılmasına izin verilmediği yapıların depreme karşı güvenli olarak ayakta kalacağı ifade edildi.

 

"BELEDIYELER ENVANTER ÇIKARMADI"

 

İzmir'de belediyelerin mevcut yapı envanterini bir an önce hazırlaması gerektiğini ifade eden Nurgül Atabay, şöyle konuştu: "Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı 2012 yılında açıklandı. O plana göre, aslında 2017'e kadar ülkemizde bütün envanter çalışmalarının yapılmış olması gerekiyordu. Bu konuda da görev belediyelere verilmişti.

 

99 ÖNCESİNİ BİLMİYORUZ

 

Ancak, şu anda herhangi bir şey yapılmış değli. İzmir'de bu çalışma 2012'de sadece Balçova ve Seferihisar'da yapıldı ve o haliyle kaldı. Bunun devam edeceği konuşulmuştu ama nedense devam edilemedi. İzmir'de riskli yapılara nasıl ve ne şekilde müdahale edileceğine ancak bu envanter çalışması yapıldıktan sonra karar verilebilir. Bu yapılmadığı için şu an söylediğimiz şeyler hep afaki... Çünkü İzmir'de binalırımızın ne durumda olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Konuştuğumuz sadece kaçak yapılarla ilgili, mühendislik hizmeti almayan yapılarla ilgili. Onları biliyoruz. Onun dışında 99 öncesi yapılan yapıların durumlarını net olarak bilemiyoruz" diye konuştu.