Bornova Belediyesi, Bornova’nın 8 bin 500 yıllık tarihini tanıtmak üzere şehir turlarına başladı.
Ege Bölgesi’nin en eski yerleşimlerinden olan Yeşilova Höyüğü’nden Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda Türk Ordularının İzmir’e girişini izlediği yerde bulunan Belkahve’de Ata Anı Evi’ne kadar çeşitli noktalar bu tur ile gezilebiliyor.
Dünyaca ünlü Ozan Homeros’un da Bornova’da yaşadığını hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova’nın uzun tarihini kısa bir geziye sığdırmaya çalıştık. Haziran’a kadar her Perşembe saat 09.00 ve 14.00 olmak üzere gerçekleştireceğimiz gezilerle Yeşilova Höyüğü, Ata Anı Evi ile Dramalılar Köşkü ve Müzesi tanıtacağız. Bizim yürüttüğümüz bu turların yanı sıra, profesyonel tur firmalarının Levanten köşklerinden, özel gurme turlarına kadar pek çok alanda konsept geziler yapabileceği bir bölgeyiz. Kağıt Müzesi’nden Etnografya Müzesi’ne kadar görülmesi gereken çok gezilebilecek yer var. Bornova’nın tanıtımıma katkı koyacak her girişimi destekleyeceğiz” dedi.
Belkahve ve Yeşilova’ya ziyaretçi akını
Bornova Belediyesi’nin kent kültürüne kazandırdığı Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi ve Belkahve Ata Anı Evi’nin ziyaretçi akınına uğradığını ifade eden Başkan İduğ, “Yaptığımız tanıtım, çalışma ve organizasyonlar sayesinde bu iki özel mekanı 2019 Nisan ayından bu yana toplam 38 bin kişi ziyaret etti. Bu sayıyı daha da arttırmayı, Bornovamızı müzeler kenti haline getirmeyi hedefliyoruz. İlçe olarak Etnografya Müzesi, Kağıt Müzesi, Denizcilik Müzesi’ne sahibiz. Bağış ya da satın alma yoluyla kazandığımız tarihi binaları restore ediyoruz. Bu müzelere Girit Anı Evi’ni ekleyeceğiz. Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki Ayakkabı Müzesi’ni de geliştirerek vatandaşların daha kolay ziyaret edebileceği bir noktaya taşımak istiyoruz” diye konuştu.
Kültür payında lider
Yönetmelik gereği vergi tahsilatlarının %10’unu her ay taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ilişkin pay olarak Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın hesabına aktardıklarını hatırlatan Başkan İduğ, “Bu alanda da İzmir’de ilk sıradayız. 2019 yılında toplam 12 milyon lira ile çok önemli katkı koyduk. Buna karşın sadece 2016 yılında 300 bin liralık destek aldık. Son dört yılda gerçekleştirdiğimiz tarihi bina restorasyonlarını biri hariç kendi imkanlarımızla gerçekleştirdik. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkma, bir turizm kenti yaratma hedefiyle yaptığımız çalışma ve yatırımlar devam edecek” dedi.