Yılın son meclisinde gündem trafo: Yer altı mı yer üstü mü?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısının 3. birleşimi ve 2023 yılının son meclis toplantısı Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi.
MURAT KOÇAK ESHOT GENEL MÜDÜRÜ DAİRE BAŞKANI OLDU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı kadrosunda bulunan Murat KOÇAK, ESHOT Genel Müdürlüğü 1. derece Daire Başkanı kadrosuna atandı.
KEMAL SEVİNÇ YENİDEN İMAR KOMİSYONUNDA
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç'in istifa meclis gündemine geldi.
CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, "Kemal Sevinç'in imar komisyon üyeliği kalktı. CHP olarak yeniden seçim yapılmasını öneriyoruz. Komisyona biz yeniden Kemal Bey'i öneriyoruz" dedi.
CHP'nin önerisi meclisten oybirliği ile geçti.
TRAFO ALANLARI GÜNDEME GELDİ
Trafo alanlarına ilişkin meclis gündemine geldi. Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Son zamanlarda İlhan arkadaşımız bir öneri verdi. Bir kuyua taş attı ve içinden çıkamadık. Trafoları yer altına alalım dedi. Bizim bunların hepsini yer altına almamız mümkün değil. Çocukların oyun oynadıkları alan müsaitse yer altına aldık. Her trafoyu yeraltına almamız yanlış" dedi.
"DÜĞÜM ATMAYALIM"
MHP Meclis Üyesi Hakan Şimşek ise önergeye ilişkin, "Bir şey yaparken yeni düğümler atamamlıyız. Belki gelecekte zaruri ihtiyaçlar olunca yer altına indiririz. Şu an şehirler gelişiyor ve enerjiye ihtiyaç var. Trafolarımız artık daha büyük alanlara yapılıyor. Yer altına alınması yüksek maliyetlere sebebiyet veriyor. Trafoların yükseltilmesine ihtiyacımız var. Biz Gediz'in direkt itirazları oldu. Trafolar yer altına indiğinde yağmur suyu gelmesi için manevra yapılmalı. Enerji şirketleri de bütçeye ek külfet geleceğini söylüyor" ifadelerine yer verdi.
"YERALTI ISRARINI ESNETİN"
İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı ise, "Büyükşehir belediyesinde bu değişiklik yerlatına alınsın kaydıyla geçiyor. Aliağa'da meclis aritmetiği ters olduğu için Gediz'in yaptığı itiraz kabul ediliyor. Bunu kısır döngü olarak devam ettirmektense Gediz ile oturulup mutabakata bağlansın. Zaman kaybının önüne geçilmek için bu yeraltı ısrarı esnetilmeli" dedi.
"100 TANE EV YAPIYOR, 56 METREAKRE YEŞİL ALANDAN ALIYOR"
CHP'li Meclis Üyesi İlhan Dal ise, "Ortak bir karara varmamız gerektiğine dikkat çektim. Daha önceki yıllarda parsel içinde trafo alanları ayrılabiliyordu. Vatandaş 100 tane 1+1 yapıyor yanındaki 300 metreakre yeşil alandan 56 metrekare istiyor. Ben buna evet mi diyeceğim? Böyle bir durum söz konusuysa vatandaş kendi parseli içinde trafo ihtiyacını karşılasın" diye konuştu.
"GEDİZ BEDEL ÖDEMELİ"
CHP'li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu, "Bu trafoların yeraltı ve üstü kesin kararları verilmesi doğru değil. Karşımızda bir şirket olan Gediz A.Ş var. Gediz parklarımız içerisine trafo koydu. Büyük sitelerde kendi parselleri içerisinde çözmeliler. Bunların yeraltında olması çok normal. Deniz kenarlarında yer üstünde olması normal. Karşımızda kar eden bir şirket var ve bedel ödemeli" dedi.
Meclis'e traof alanı ile ilgili bir başka gelen önerge ise şu şekilde;
Kiraz Belediye Meclisinin 10/07/2023 tarihli ve 39 sayılı Kararı ile uygun görülen; İstiklal Mahallesi, 202 ada, 1 numaralı parselin doğusunda bulunan Park Alanında 8.00 m x 6.00 m ölçülerinde Trafo Alanı belirlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin değişiklikle oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu
DEPREM VE SEL HATIRLATMASI
Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Burada bir şirketin savunuculuğunu yapmayacağız. Ama buradan 3 hafta önce bir su baskını oldu ve deprem kuşağındayız. Burada bütüncül bir bakış açısı ile hepsini yer altına koyarsak doğru olmaz. Bu önergelerin hepsi baştan gözden geçirilmeli" dedi.
"GEDİZ İYİ NİYETLİYSE..."
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal ise, "İlgili şirket ile görüştük, yapılabilecek yerlerde yer altına yapılamayanlar için yer ayırıyoruz demiştik. Yaklaşık 450 trafonun 1 ya da 2 tanesini yer altında yapabileceklerini söylediler. Bizi ciddiye almadıklarını gördük, zaten Gediz iyi niyetli yaklaşımda bulunursa oturup müzakere ederiz" diye konuştu.
"ISRARCI OLACAĞIZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise önergeye ilişkin, "Prensip olarak yer altında yapılması için ısrarcı olacağız ama zorunluluk hali var ve başka seçenek yoksa yer üstüne yapılmasına izin vereceğiz. Sadece yer altına alınması noktasında irade ortaya koyacağız" dedi.
AĞIR SANAYİLERİN KENT DIŞINA TAŞINMASI İSTENDİ
İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi Çimentaş adına vekaleten Meral CELEP tarafından askı süresi içerisinde yapılan itiraz oyçokluğu ile uygun bulundu.
Belediye Meclisimizin 15/09/2023 tarihli ve 05.970 sayılı Kararı ile uygun görülerek 13/10/2023 – 13/11/2023 tarihleri arasında askıya çıkarılan, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümleri Değişikliği ve Plan Açıklama Raporuna; Bornova ilçesi, Işıklar Mahallesi, 11061 ada 1, 2 ve 3 parseller maliki İzmir Çimento Fabrikası Türk Anonim Şirketi Çimentaş adına vekaleten Meral CELEP tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu.
"GELİN GENİŞLETELİM"
Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe, "Bu kararın aslında bir anlamı yok. Bizim bir önerimiz oldu, İzmir’in bütününde plan notu ile bunu yapabiliriz. Kent genelinde ağır sanayiler ile ilgili bir sınır belirlenir ve kent dışına çıkartılır. Buradan kentte yaşayan insanların kaybı var. Ekonomik ömrünün tamamlayana kadar kalacaklar zaten. Bence bunu yeniden düşünelim. Gelin bunu genişletelim. Bu konu tekrardan gözden geçirilmeli" ifadelerine yer verdi.
"DAĞLAR AŞINDI"
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal, "Burada esasen vizyonumuz doğrultusunda vatandaşa zararı dokunan ağır sanayilerin şehir dışında çıkması için telkinlerde bulundunuz. Dağların aşınmasını hepimiz görüyoruz, özellikle Bayraklı’da Bornova’da yaşayanlar o tozu görüyorlardı. Biz de bunun olmaması için değişikliğe gittik. Biz elbette kent içindeki ağır sanayilerin taşınmasını isteriz" dedi.
"KİRLİLİK VE SAĞLIK SORUNU"
Başkan Tunç Soyer ise önergeye ilişkin, "Şehir içindeki tüm ağır sanayilerin taşınması noktasında Hüsnü Bey’e katılıyorum. Derhal bu çalışmaları başlatınız ve meclise çözüm getiriniz. Ben bu şirketler ile defalarca bir araya geldim ve ikna etmek için konuşmalar yaptık. İrfan Bey’in de söylediği gibi olumlu bir sonuç alamadık. Şehrin göbeğinde neredeyse bunlar ciddi bir kirlilik ve sağlık sorunu yaratıyorlar. Bu konuya ivedi ile çözüm bulmalıyız" dedi.
BÜYÜKŞEHİR VE İYTE ARASINDA PROTOKOL
“Silüet Yönetimi Çerçevesinin Oluşturulması” kapsamında 10 ay boyunca sürecek proje ve iş birliğinin gerçekleştirilmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokolü meclis gündemine geldi.
Önerge şu şekilde;
İzmir kent merkezinde yapılacak olan binaların kent silüeti bağlamında değerlendirilmesine yönelik rehber hazırlama amacıyla “Silüet Yönetimi Çerçevesinin Oluşturulması” kapsamında 10 ay boyunca sürecek proje ve iş birliğinin gerçekleştirilmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokolün oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Hukuk Komisyonları Raporu.
"SONUCA GİTMEYEN İŞLER ALIŞKANLIĞI"
Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Biz buna neden karşıyız? Kentin mesleki olarak kimliği olması gerektiğine inanıyorum. İçeriğe baktığımızda yüzde 90’ı planları tamamlanmış yerler. Bu düzenlemenin iç maddesine baktığımızda güneş koridorları oluşturulması mesela. Yaptığınız çalışma sadece yapmaktan öteye geçmiyor. Deprem kuşağındayız ve depremi yaşadık, bunun sonucunu da yaşıyoruz. Bu meclis salonu, deprem nedeniyle yapıldı. Mesela Ankara asfaltı yolu üzerinde ciddi oranda ağır ve orta hasarlı bina var. Oranın ihtiyacını, fiziki şartlarını ile belediyesi biliyoruz. Birçok konuyu yapıyormuş tarzı geçiyoruz. Ballıkuyu planları örneğin 2012’de yapıldı ama tek bir çivi çakılamadı. Maalesef İzBB’nin bir alışkanlığı var ve sizin döneminizde de yapıldı. Sonuca gitmeyen işler yapıyoruz, bu da bu sonuca gitmeyen işlerden birisi. Bazı basınlarda bu konudan sonra reklam çalışması yapabilirsiniz ama bu çözmüyor" dedi.
CHP Meclis Üyesi İrfan Önal, "2020 yılında çıkan bir yasa gereği yüksekliği belirlenmeyen yerlerin ilçe belediyeleri tarafından belirleniyor ve Büyükşehir'e geliyordu. Biz de ilçelere müdahale etmeden onaylıyorduk. İzmir'de mahkeme bir karar veriyor. Kararda kent silüetinin bir bütün olarak ele alınması gerektiği gerekçesiyle kararları iptal ediyor. Bunun akabinde bilimsel bir dayanak ile çalışılması kaydını getiriyor. Parsel bazında yapılamayacağını mahkeme söylüyor" ifadelerine yer verdi.
"BİLİMSEL DAYANAK PROTOKOLÜ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, "Bu kentin silüeti ile ilgili birtakım kararlar alınıyor. Bunlar son derece subjektif kalıyor. Geleceğin planlanmasını mümkün kılacak veriler alabileceğiz. Bundan ibaret. Hakan Bey’in söylediklerine itirazımız yok. Bu kentin silüeti ile ilgili bilimsel dayanak oluşması ile ilgili bir protokol. Sadece kentin silüeti ile ilgili bilim insanları ne düşünüyor ve katkı koyabiliriz buna bakacağız. Bu kentin silüeti ile ilgili karar alacağımız zaman altığını oluşturacak birtakım bilimsel dayanak, tarif olacak" dedi.
KOOPERATİFLERE 100 BİN LİRA YARDIM
İzmir’de meydana gelen deniz taşması sonucu ev ve iş yerleri su altında kaldı. Durum Tespit Komisyonu’nun incelemesi için oluşturulan S.S. Şemikler, Yalı, Örnekköy, Demirköprü, Emek, İmbatlı ve Bahariye Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifleri’nde, S.S. Sasalı ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatifleri’nde, S.S Tuzçulu ve Sahil Köyleri Su Ürünleri Kooperatifleri ve S.S. Seferihisar Su Ürünleri Kooperatifleri’nde teknelerin battığı, barınak ve binaların zarar gördüğü tespit edildiği aktarıldı. İlgili kooperatiflere 100 bin TL yardım yapılacağı açıklandı.
GÖKCE'Yİ HEDEF ALDI
Gündem dışı söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe, "CHP'de 2024 seçimleri için bolca aday adayı çıktı. İlk kez bu kadar çok fazla aday adayı çıktı. Urla'da 47 tane aday adayı çıktı. Biz yıllardır bir dönem başkanlık yapanlar ikinci dönem de yapsın diyoruz. Kantara çıkınca halk karar versin. 2009 yılında Kocaoğlu yeniden aday olmuştu ve ciddi bir oy almıştı. Bugün halkın karşısına o belediye başkanı ikinci kere çıkması gerekiyor. Personellerin çoğu aday adayı çıktı ki herhalde belediye boşaldı. Eski Genel Sekreter aday adayı oldu. Burada çalışırken Büyükşehir'in iki numaralı ismiydi. Sorarlar siz burada 8 yıl 2. isimdiniz. Bu kadar başarısızlığı mevcut başkana yüklemek olmaz. Karşıyaka Belediye Başkanı ikinci kere kantara çıksın bir bakalım. Mevcut başkanların ikinci dönemleri olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"EN DOĞRU ADAYLARLA HALKIN KARŞISINA ÇIKACAĞIZ"
CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, "Yerel seçimler için aday adayı olan arkadaşlarımıza başarılar dilerim. Ne kadar çoksa o kadar çok tartışma zemini ve seçenek söz konusudur. CHP İzmir'de çok güçlü bir örgüt. Çok ciddi yükseklikte insan kaynağına sahip. Bu sebeple bu kadar çok adayımız var. Mevcut başkanlarımızın yaptıklarından daha iyisini yapma iddiasıyla yola çıktı. Bunlar parti içi süreçler. Biz parti içi süreçleri ayrıntılı tartışmayla kamuoyuna açık şekilde yaparak en doğru adaylarla halkın karşısına çıkmaya çalışıyoruz" diye konuuştu.
ÖZUSLU’DAN VEDA ETTİ
Aday adaylığı sebebiyle son kez meclis yönettiğini belirten Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Bir diğer toplantımız 8 Ocak olacak ama umarım ki bu meclisi geleyim son kez yöneteyim ya da son kez selamlayıp asli görevime dönmeyi bekleyeyim aday olmayı bekliyorum yani olur mu olmaz mı bilemem. Kritik bir meclisi nihayetlendiriyoruz" dedi.