Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

CHP’li Sındır, “Çiftçiyi toprağına küstürdüler”

Siyaset&Politika 12.03.2020 - 11:57, Güncelleme: 28.11.2023 - 01:23 3514+ kez okundu.
 

CHP’li Sındır, “Çiftçiyi toprağına küstürdüler”

Ülke çapındaki ziyaretlerine devam eden CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Afyon’da üreticilerle buluştu, AKP’ye Afyon’dan seslendi: “Anadolu’nun kadim çiftçilik kültürünü yok ediyorsunuz. Üreticimiz tarlasını ekmiyor çünkü çiftçimizi toprağına küstürdünüz” dedi.
ÜRETENİN KARŞISINDA OLMAKTAN VAZGEÇİN” Sözlerine Türkiye’de üreticinin, çiftçinin 18 yıllık AKP iktidarında can çekişir bir duruma geldiğini ifade ederek başlayan Sındır, “Bir tarım ülkesi olan Türkiye AKP iktidarıyla birlikte net ithalatçı bir ülkeye dönüştü. Ve bugün Türk tarımını siyasal iktidar değil Tarım Bakanlığı'nın tepesinde kara bulut gibi duran lobiler yönetiyor. Türkiye'de işlenen tarım alanları 2002'de 239 milyon dönüm iken, bugün 197 milyon dönüme indi. Son 18 yılda 42 milyon dönüm verimli arazi ekilip, biçilmiyorsa; savaş bölgesi olan Suriye’den arpa, buğday, zeytinyağı ithal ediyorsak; 18 yılda tarım ihracatımız 77.6 milyar dolarda kalmış, ithalatımız ise 104.6 milyar dolara ulaştıysa; tarımda Cumhuriyet döneminin ithalat rekorlarını kırıyorsak ve buğday ithalatında dünya birincisiysek bunun tek sorumlusu, bir tarım politikası bile olmayan AKP iktidarıdır. Anadolu’nun kadim çiftçilik kültürünü yok ediyorsunuz. Üretenin, ülkesine değer katanın karşısında olmaktan vazgeçin. Verimli topraklarımızın yok olmasına neden olmayın” dedi.    “AFYONLU ÜRETİCİLERİMİZ TARLASINI BOŞ BIRAKIYOR” Verimli tarım arazilerinin üretimden koparılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Sındır, “her sene olduğu gibi 2019’da da verimli tarım arazileri artarak üretim dışında kalmaya devam etti. Yanlış politikalar nedeniyle maliyetinin altında ürününü satmak zorunda kalan Afyonlu üreticilerimiz Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi tarlasını boş bırakıyor. Ürününü yüksek girdiler nedeniyle ederine satamayan, bankalardan aldığı kredileri ödeyemeyen, traktörüne, üretim araçlarına, tarlasına haciz konulan, ithalat sopası ile terbiye edilmeye çalışılan, kartellere ve tüccarın insafına terk edilen üreticimiz tarlasını ekmiyor çünkü çiftçimizi toprağına küstürdünüz. Tarım sektörü AKP iktidarında güncel siyasetin maalesef bir aracı ve oyuncağı haline geldi ve politikasızlığın sonucunda tarım sektörü hiç olmadığı kadar daraldı. Sahipsiz, çaresiz ve korumasız bir duruma terk edilen üreticilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi. “YURTTAŞLARIMIZDAN YETKİ İSTİYORUZ” Türkiye’nin sürdürülebilir ve doğru tarım politikalarıyla yeniden tarımda söz sahibi olabileceğini söyleyen Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP iktidarı 18 yıldır üretici ve tüketicinin sorunlarına akıl ve bilimin ışığında doğru çözümler üretemedi. Üreticiyi kırdan uzaklaştıran bir anlayışla tarım yönetildi. Bugün esas olan üretim girdilerini düşük tutmak, ürün fiyatlarını üreticinin yaşamını sağlayabileceği düzeyde çekmek, verimi, kaliteyi, çitçinin sosyal refahını arttırmak ve kanunun emrettiği desteklemeyi de sağlamak sağlıklı bir tarım politikasının temel koşullarıdır. Üreten ve ürettiğini adilce paylaşan bir düzen böyle oluşturulabilir. Biz gittiğimiz her yerde bunu anlatıyoruz ve bu düzeni kurmak için yurttaşlarımızdan yetki istiyoruz.”
Ülke çapındaki ziyaretlerine devam eden CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Afyon’da üreticilerle buluştu, AKP’ye Afyon’dan seslendi: “Anadolu’nun kadim çiftçilik kültürünü yok ediyorsunuz. Üreticimiz tarlasını ekmiyor çünkü çiftçimizi toprağına küstürdünüz” dedi.

ÜRETENİN KARŞISINDA OLMAKTAN VAZGEÇİN”
Sözlerine Türkiye’de üreticinin, çiftçinin 18 yıllık AKP iktidarında can çekişir bir duruma geldiğini ifade ederek başlayan Sındır, “Bir tarım ülkesi olan Türkiye AKP iktidarıyla birlikte net ithalatçı bir ülkeye dönüştü. Ve bugün Türk tarımını siyasal iktidar değil Tarım Bakanlığı'nın tepesinde kara bulut gibi duran lobiler yönetiyor. Türkiye'de işlenen tarım alanları 2002'de 239 milyon dönüm iken, bugün 197 milyon dönüme indi. Son 18 yılda 42 milyon dönüm verimli arazi ekilip, biçilmiyorsa; savaş bölgesi olan Suriye’den arpa, buğday, zeytinyağı ithal ediyorsak; 18 yılda tarım ihracatımız 77.6 milyar dolarda kalmış, ithalatımız ise 104.6 milyar dolara ulaştıysa; tarımda Cumhuriyet döneminin ithalat rekorlarını kırıyorsak ve buğday ithalatında dünya birincisiysek bunun tek sorumlusu, bir tarım politikası bile olmayan AKP iktidarıdır. Anadolu’nun kadim çiftçilik kültürünü yok ediyorsunuz. Üretenin, ülkesine değer katanın karşısında olmaktan vazgeçin. Verimli topraklarımızın yok olmasına neden olmayın” dedi. 
 
“AFYONLU ÜRETİCİLERİMİZ TARLASINI BOŞ BIRAKIYOR”
Verimli tarım arazilerinin üretimden koparılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Sındır, “her sene olduğu gibi 2019’da da verimli tarım arazileri artarak üretim dışında kalmaya devam etti. Yanlış politikalar nedeniyle maliyetinin altında ürününü satmak zorunda kalan Afyonlu üreticilerimiz Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi tarlasını boş bırakıyor. Ürününü yüksek girdiler nedeniyle ederine satamayan, bankalardan aldığı kredileri ödeyemeyen, traktörüne, üretim araçlarına, tarlasına haciz konulan, ithalat sopası ile terbiye edilmeye çalışılan, kartellere ve tüccarın insafına terk edilen üreticimiz tarlasını ekmiyor çünkü çiftçimizi toprağına küstürdünüz. Tarım sektörü AKP iktidarında güncel siyasetin maalesef bir aracı ve oyuncağı haline geldi ve politikasızlığın sonucunda tarım sektörü hiç olmadığı kadar daraldı. Sahipsiz, çaresiz ve korumasız bir duruma terk edilen üreticilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.


“YURTTAŞLARIMIZDAN YETKİ İSTİYORUZ”
Türkiye’nin sürdürülebilir ve doğru tarım politikalarıyla yeniden tarımda söz sahibi olabileceğini söyleyen Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP iktidarı 18 yıldır üretici ve tüketicinin sorunlarına akıl ve bilimin ışığında doğru çözümler üretemedi. Üreticiyi kırdan uzaklaştıran bir anlayışla tarım yönetildi. Bugün esas olan üretim girdilerini düşük tutmak, ürün fiyatlarını üreticinin yaşamını sağlayabileceği düzeyde çekmek, verimi, kaliteyi, çitçinin sosyal refahını arttırmak ve kanunun emrettiği desteklemeyi de sağlamak sağlıklı bir tarım politikasının temel koşullarıdır. Üreten ve ürettiğini adilce paylaşan bir düzen böyle oluşturulabilir. Biz gittiğimiz her yerde bunu anlatıyoruz ve bu düzeni kurmak için yurttaşlarımızdan yetki istiyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ilksozgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.