Ara sıra görürüz, biri kaza yapmıştır. Kazalı aracı görünce buradan sağ çıkmak zor diye düşünürken kazazedeyi görürüz. O canının kurtulduğuna şükretmez de cebinden düşen cüzdanının yada telefonun peşine düşer ya. Aynen o durumdayız şu an. Hükümetin önlemler ve sonrası için açıkladığı yol haritasını dinleyince ciddi olan durumun daha da ciddileşeceğini anladım. Çin’in üretimini durdurmuş olmasından istifade edip üretim yaparak ekonomiyi düzeltme açıklamaları karşısında donup kaldım. Katı önlemler almış ve hem vaka sayısında hem de ölümlü durum olmayan ülkeler örnek olarak dururken, biz kararlı tedbirler konusunda sınıfta kalıyoruz. Bir hafta on gün kadar sokağa çıkma yasağı konup durumu kontrol altına almak gerekirdi. Zaten ülkeye giriş çıkışları kontrollü bir şekilde yaptıktan sonra da hastalıktan izole olmuş bir vaziyette Çin’in bıraktığı boşluğu rahatlıkla doldurabilirdik. Hamle önceliklerinin yanlış yapıldığını düşünüyorum.
Bu mücadele için ayrılan kaynakta önemli. Ülkeler kaynaklarını açıkladı. Tabi ki gelişmekte olan ülke konumundayken, 600 milyar, 800 milyar dolar ayıran gelişmiş ülkeler gibi olmayı beklemiyoruz. Ancak 14 milyar dolar gibi bir rakam ayrılmasını da hak etmiyoruz. Hükümetin yakın zamanda dolar kurunu baskılamak için zor zaman parasını yani akçeleri bozdurmuş olması kötü yönetildiğimizi iyiden iyiye belli etti.
Peki küçük esnafı, işçiyi, çiftçiyi ilgilendiren konular açıklamaları takip eden vatandaşı tatmin etti mi? Sanmıyorum. Evde oturulmasını tavsiye ederken uçak biletlerindeki vergiyi indirmekte neyin nesi. Tamamen sermayeyi düşünen bir anlayış yıllardır ülkeyi yönetiyor. Güvenlik tedbirleri bakımından dua isteyip, milletin kendi kendini karantinaya almasını istemek gerçekten komik bir durum. Özel sektörde çalışan insanların patronlarını arayıp ben kendimi karantinaya aldım işe gelmiyorum demesini mi bekliyorlar. Başta hızlıca kesin sonuçlar alınmadığı için vaka sayısı artıyor. Bu da virüsten kurtulma zamanını iyice uzatıyor. Başta alınacak bir iki haftalık sıkı tedbir, şu an ki durumdan hem sosyal anlamda hem de ekonomik anlamda çok daha iyi olabilirdi.
Sinema, tiyatro, gibi kalabalık faaliyetler durduruldu. Uyarılara kulak asmayan, abdestini alınca korunacağını düşünen bilinçsiz bir toplumla beraber, iptal edilen sınavlara nispet yaparcasına çok büyük bir sınavdan geçiyoruz.